“סולנואיד” – שם שלא רבים מכירים בתחום הרכב, ובכל זאת הוא מרכיב המהווה חלק חשוב במערכות שונות ברכב: תפקידו לייצר תנועה באמצעות שדה מגנטי (חשמלי). סולנואידים מותקנים במספר מקומות שונים ברכב, ביניהם גם תיבת ההילוכים.
איך עובד הסולנואיד?
הסולנואיד מורכב ממסגרת מתכתית שבתוכה סליל. החשמל המתקבל מותמר באמצעותו לתנועה, כמו דחיפה או משיכה, שחיונית במספר מערכות שונות ברכב. בין המקומות ברכב שמותקן בהם סולנואיד: מערכת נעילת הדלתות, מערכת ההתנעה ומערכת ההילוכים.
מה תפקידו של סולנואיד בגיר האוטומטי?
בגיר האוטומטי קיים מחשב גיר המקבל את המידע באמצעות חיישנים (חיישני מהירות, חיישני חום ועוד) ולפי חישובים שונים נותן פקודה להכנסת ההילוך ברגע המדוייק. הפקודה החשמלית מועברת לסולנואיד, שנפתח בזמן המתאים על מנת לאפשר לשמן של תיבת ההילוכים להיכנס אל בית השסתומים.
אילו תקלות יכולות להתרחש בסולנואיד הגיר?
ישנם מספר גורמים שעלולים לגרום לתפקוד לקוי של הסולנואיד, ביניהם: בעיה אלקטרונית בגיר, כמות לא מספקת של שמן גיר או תקשורת לקויה בין מחשב הגיר לסולנואיד. התקלות הנפוצות שיכולות להתרחש עקב כך הן מצב שבו הגיר קופץ בעת העברת הילוך, מצב שבו הגיר תקוע ולא מעביר הילוך, או קושי בעת העברת הילוך.
מה ניתן לעשות?
כשלב ראשון – לבדוק האם יש מספיק שמן בגיר ובמידה ולא, יש למלא. אם הבעיה נמשכת מומלץ לבדוק את התקשורת בין המחשב לסולנואיד ובמידה וישנה בעיה לתקנה במוסך. מומלץ גם לבצע שטיפה לחלקי הגיר השונים בסביבת המחשב והסולנואיד על מנת לוודא שאין גורם שמפריע לתהליך.
במוסך ניתן לבדוק את תפקוד הסולנואיד באופן הטוב ביותר במידה וזוהתה בעיה במעגל החשמלי יהיה צורך לתקן את הסולנואיד ובמקרה שהנזק חמור – להחליפו.